Hoe speel je het beste met je kat?

Silke - 09/04/2021

Onze binnenhuiskatten zitten vaak een hele dag binnen en durven zich wel al eens te vervelen. Elke kat heeft natuurlijke instincten, dus ook het jachtinstinct. In huis lopen er (of toch hopelijk voor jou) geen muizen rond die ze achterna kan zitten dus kan ze dat gedrag ook niet gaan uitvoeren. Gelukkig ben jij er als eigenaar om je kat daarin te helpen. 

We leggen je uit hoe jij dit natuurlijk gedrag van jouw kat kan gaan stimuleren en hoe je verschillende soorten kattenspeeltjes juist kan gebruiken. We doorlopen hiervoor 3 fases. Dit zijn de 3 fases van natuurlijk jachtgedrag. 

Fase 1 = jachtfase; het achterna zitten van de prooi

Maak hiervoor gebruik van een kattenhengel. Persoonlijk ben ik grote fan van de kattenhengels van Tabby tijger. Dit zijn zeer stevige hengels waaraan je verschillende kattenspeeltjes kan vasthangen ter afwisseling. 
Door samen met je kat te hengelen bouwen jullie een sterkere band op en brengen jullie samen, zoals we graag zeggen, quality-time door. 

Twee belangrijke opmerkingen: 
1. Hengel geen urenlang met je kat. Beter 2 à 3 korte sessies per dag van een enkele minuten lang. Het is namelijk niet de bedoeling je kat te gaan uitputten.
2. Laat het speeltje niet vlak voor de neus van je kat bungelen. Katten zien pas scherp vanop 1m afstand. Zorg er dus voor dat je kat de hengel moet achternazitten. 
 Kattenhengel                               
Regenboogvlinder

Fase 2 = doden van de prooi.

Je kat heeft net haar prooi aan de kattenhengel achterna gezeten en wil deze nu doden. Geef ze niet het speeltje van de hengel maar zorg voor een apart prooispeeltje. Dit kan bijvoorbeeld een konijnenvachtje zijn of een kattenspeeltje met veren. Er bestaat inmiddels keuze genoeg! Je kan ook gebruiken maken van geurverrijking door het speeltje de geur van kattenkruid of valeriaan te geven.  Je zal zien dat je kat het speeltje zal aflikken, het vertrappelen en ermee gaat rollenbollen. 

Tip: Maak thuis een doos waarin je alle speeltjes van je kat verzamelt. Doe er een beetje valeriaankruid bij en ziezo! Je speeldoos met valeriaanspeeltjes is klaar. 
  Mega konijntje                                      
Sisal vachtje

Fase 3 = opeten van de prooi. 

Deze fase wordt vaak overgeslagen door katteneigenaars maar is toch ook van groot belang. Je kat heeft net haar prooi achternagezeten en gedood. Tijd dus voor een beloning! Dit kan door een simpel kattensnoepje of wat lekker natvoer. 

 

Almo nature - tonijn met mossel             

Miauw snack sushi
We hebben de 3 fases van het jachtgedrag doorlopen. Je kat zal zich nu weer kunnen ontspannen wetende dat ze haar missie met succes volbracht heeft.
Wil je graag meer weten over natuurlijk gedrag bij je kat en wat jij kan doen om dit te stimuleren? Lees dan zeker het boek "I love happy cats, handleiding voor een gelukkige kat" van Anneleen Bru. Je leert er alles wat je moet weten over hoe je de beste zorgen kan voorzien voor jouw favoriete huistijger. Heb je dit boek al gelezen? Het vervolg "I love happy cats, revolutie"  voor gevorderen is nog beter en gaat dieper in op de onderwerpen uit boek 1.